Friday, July 27, 2012

'Kardeş Kalemler' dergisi, Abdurrahim Karakoç özel sayısı

Sayı:67, Temmuz 2012

7 Haziran günü bir kara haberle sarsıldık: Ağabeyimiz, büyük şair Abdurrahim Karakoç vefat etmişti. Uzun süredir komadan çıkamayışı bizleri endişelendiriyordu ama “bunu da atlatır o” diyerek birbirimizi teselli ediyorduk. Verilen mühlet buraya kadarmış. Dostumuz Dr. Mehmet Güneş, “Ölüm, duymak istemesek de duymak mecbûriyetinde olduğumuz bir nidâdır... Ölüm, “vakitsiz geldi” desek de; boyun eğmek mecbûriyetinde kaldığımız bir vedâdır... Ölüm; herkesin ödemek mükellefiyetinde olduğu bir borcu edâdır... Ölüm; “Ta haşre kadar sürecek / Bir şeb-i yeldâdır”... Ölüm, aslında bir “elvedâ” değil, yeni bir hayata “merhabâ”dır…” diyerek başlamış dergimizin bu sayısında yer alan yazısına. Elveda ve merhaba iç içe…

Acımızın tazeliğine bakmadan hemen bir özel sayı hazırlığına başladık. Dostlarını, arkadaşlarını aradık ve elinizdeki sayı oluştu.

Mehmet Önal hoca, Abdurrahim Ağabeye yapılan son röportajı ulaştırdı, Mehmet Gözükara ise Ekinözü’nden dostlarının onun hakkındaki düşüncelerini bize ulaştırdı.

Tarihimizin zor bir döneminin şairidir Abdurrahim Karakoç. Eğer memleketin içinde bulunduğu şartlar zorlamasa o da Karacaoğlan gibi, Yunus gibi dingin şiirler yazar, belki de Köroğlu gibi hamasî duygularımızı besleyen bir destan şairi olurdu. İstenilerek yapılan bir şey değildir hiciv, zarûretler zorlar şairi. Onun için “Konuşsam suç, susam hata/ Zıkkım düşsün bu sanata!” diyerek hicvi de hicveder Karakoç...

“Keşke güncel siyasetin içinde öfke dolu şiirler yazmak zorunda kalmasaydı! Keşke zaman müsait olsaydı da bize daha çok aşk, tabiat, memleket şiirleri bırakabilseydi!” diyor Prof.Dr. Cemal Kurnaz da.

Onun vefatından tam bir hafta önce şair Mirza Elekber Sabir’in doğumunun 150. Yılı dolayısı ile yapılan törenlere katılmak üzere Azerbaycan’da idik. Genel Başkanımız Yakup Ömeroğlu ile Sabir’le Abdurrahim Abinin şiirlerinin benzerliklerini konuştuk. Satirik şiir diyorlar Azerbaycan’da. Bizim satirik şairimiz de Abdurrahim Karakoç’tu. Osman Çeviksoy’un Sabir Günleri ile ilgili kaleme aldığı yazıyı da bu sayımızda sizlere sunuyoruz.

Aslında biz, Avrasya Yazarlar Birliği olarak, bu yıl Abdurrahim Karakoç’un 80. Yaşı dolayısı ile bir özel program düzenlemeyi planlıyorduk. Fakat kader, özel sayı hazırlamakta imiş.

Hatırasını yaşatmaya vesile olması dileklerinizle...

Mekanın Cennet olsun aziz ağabeyimiz.

Ali Akbaş

İçindekiler:

Kardeş Kalemler

Abdurrahim Karakoç'un Özgeçmişi

Mehmet Ali Kalkan

Abdurrahim Karakoç Ağabey'e

İmdat Avşar

Abdurrahim Karakoç'a Ağıt

Mehmet Serhat Bıçak

Uğurlama

Yakup Ömeroğlu

"O Anadolu'ydu"

Ali Akbaş

Ağabeyim Karakoç

Mustafa Toygar

Bir Yiğit Alperen, Karakoç da Uçmağa Vardı...

Berrin Müzeyyen Alpay

Sükût ve İsyan

Kerime Yıldız

Müeddeb Âşık Karakoç

Mehmet Önal

Abdurrahim Karakoç'la Yapılan Son Mülâkat

Mehmet Gözükara

Abdurrahim Karakoç Anlatırken...

Cemal Kurnaz

Gurbetteki Yolcu

Bayram Bilge Tokel

Söz Mülkünün Sultanı: Abdurrahim Karakoç

Lütfü Şehsuvaroğlu

Abdurrahim Karakoç

Arif Bilgin

Üç Karakoç Yoklar Anılarımı

Nurullah Çetin

Abdurrahim Karakoç'un "Üşüyenler" Adlı Şiirini Tahlil

Mehmet Güneş

Türk Şiirinin ve İdealizmin Son Efsanesi Abdurrahim Karakoç

Metin Özarslan

Abdurrahim Karakoç Üzerine Düşünceler

Mehmet Gözükara

Karakoç'un Ardından

Hakan Pala

Abdurrahim Karakoç ve Gazetecilik

İrtibat:

bilgi@kardeskalemler.com

No comments:

Post a Comment